Kjære alle sammen, gratulerer med dagen!

Så fint at det igjen er dagen hvor flaggene vaier i vind, hvor vi samles og går i tog, hvor vi hører lyden av glade barn, hurrarop og korpsmusikk, dog digitalt på Røst i år!  Så fint å igjen kunne feire bursdagen til Norge.
Vi må aldri ta denne bursdagsfeiringen for gitt! 

Bursdagen til landet vårt, starter som dere vet 17. mai 1814 på Eidsvoll, med underskriftene, av kloke menn, på et dokument som i dag er vår Grunnlov. Dette var starten på det nye selvstendige Norge, fri fra Danmark.
Frihet og fred har vært og er, hovedmomentet i vår feiring av 17. mai.

Tenk så heldig vi er som bor i Norge, et fritt land der vi tar vare på hverandre og har det godt. Med Russlands krigføring i Ukraina som et nært og fortsatt uvirkelig bakteppe, hvor vi ser en befolkning som lever under konstant trussel, og under umenneskelige forhold, får vi daglig bekreftelser på at ikke alle har det som oss.
Jeg håper hver dag på at også Ukraina snart må få anledning til å feire frihet og fred igjen.

Hver 17. mai, etter denne sammenkomsten i kirken, legger vi ned blomster på minnesteinene utenfor. Det legges ned blomster på begge kongesteinene, på minnesteinen for de som er blitt borte på havet, minnesteinen til Fredrik Høvedsmann samt på minnesteinen for våre falne under krigen.

Som jeg har fortalt om tidligere, ble jeg plutselig klar over hvor lite av historien til våre falne under krigen jeg kjente til, da jeg som ordfører,
17. mai i 2020 for første gang sto utenfor kirken for å legge ned blomster på minnesteinen. Jeg bestemte meg da for å skaffe mer informasjon og bidra til å videreformidle disse historiene.
På Røst har vi ingen tradisjon for en egen 8.maimarkering, men gjennomfører en blomsternedleggelse årlig på 17. mai.

Blomsternedleggelsen gjøres i ærbødighet og til minne om:
Johan Johnsen, skutt av tysker på en fest på kommunelokalet, omkom 44 år
Emil Pedersen, døde av skadene etter bombeangrep på Røst, omkom 42 år
John Nilsen, fant en magnetmine i fjæra, trodde den var uskadeliggjort, tok den med seg hjem hvor den gikk av, omkom 29 år
Charles Enoksen, var ombord i «D/S Lynx» da skipet ble angrepet av engelske fly, omkom 28 år

Dette er den del av Røst og vår unike historie, og når mange av våre tidsvitner fra den gang er i ferd med å bli borte, er det vår oppgave og plikt å sørge for å aldri glemme.
 

I dag er flaggene heist, og vi har igjen ryddet og pyntet øya til fest gjennom dugnaden med søppelplukking. Takk! Takk også til alle som bidrar i arrangeringen av 17. maifeiringen slik at alle som vil, kan få en fin dag i et trivelig fellesskap, hvor vi viderefører Røst sine tradisjoner, men kanskje også skaper noen nye.
Og når dagen er på hell, og vi forhåpentligvis har hatt en fin dag sammen med familie, venner eller alene, enten man har deltatt på felles arrangement eller har koset seg hjemme, så håper jeg at alle kan kjenne glede i å bo i et fritt og fredelig land.
For meg er barnetoget med hurrarop og flagg, barnelek og latter, akkompagnert av korpsmusikk, selve symbolet på 17.mai og jeg er i alle fall takknemlig for å oppleve dette, også i år.

Så har jeg lyst å hilse til russen vår, jeg synes det er fint at vi fremdeles har denne tradisjonen. Det er noe eget både med skolestart og skoleslutt.
Jeg ønsker rosa-russen gode skoleår fremover og jeg ønsker de flotte ungdommene våre som nå snart er ferdig med 10.års skolegang, alt godt på veien videre og dere er hjertelig velkommen hjem igjen, når det er tid for det!

I dag skal vi kose oss med mye is, pølser og brus, og tradisjonen tro er det gratis is og brus til barna i Querinihallen. Vi skal synge og leke, kanskje kjøre bilrebus i ettermiddag, men mest av alt håper jeg at vi skal sette pris på hverandre og det vi har!  Så ønsker jeg å avslutte med et dikt til dere.

 «Hurra for 17. mai» av Marit T. Hardeberg Svendsen

Fred har ført til frihet
frihet til glede,
17. mai – en dag med mening
for alle til stede.

Store og små,
i toget skal gå,
et samhold som er godt,
et folk som har forstått...
...at sammen er vi sterke
og sammen må vi stå,
for fortsatt å kjempe
for det gode vi tror på:

Et fredelig samfunn
med rettferdighet og respekt,
et fredelig samfunn
bygd på demokrati og likevekt.

Et land vi er stolt av – vi kan rope HURRA
Gratulerer med dagen – måtte den bli bra!

Lykke til med dagen videre, måtte alle få en fin 17. mai!
 

Elisabeth Mikalsen
Ordfører Røst kommune