#Øya som får det til!


Helt ytterst i Lofoten – ti mil ut i havet fra fastlandet – ligger øyriket Røst. Her bor det ca. 500 mennesker, side om side med en av Europas største sjøfuglkolonier og en av verdens rikeste fiskebestander. Røst er en særegen kombinasjon av et levende fiskeri- og jordbrukssamfunn med en åpen og internasjonal kultur.

Det er daglig fly- og ferjeforbindelse mellom Røst og Bodø og resten av Lofoten.

Kommunestyret på Røst har nylig vedtatt samarbeidsavtale med Bodø2024 IKS om faglig og strategisk samarbeid for utvikling og gjennomføring av prosjektet «Via Querinissima».  Prosjektet er beskrevet i EU-søknaden «ARCTICulation» som var grunnlaget for at Bodø og Nordland ble tildelt tittelen som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Sammen skal vi skape varige samfunnsmessige verdier.

Røst kommune skal engasjere en prosjektleder i 100 % stilling i 3 år med mulighet for forlengelse.

 

«Mennene på disse øyene er de mest plettfrie mennesker, og har et vakkert utseende, det samme gjelder kvinnene deres. Så troskyldige er de at de ikke bryr seg om å låse for noe, ikke en gang kvinnene passer de på. Og dette var lett å se, for i samme rom der mann og hustru og barn lå og sov, der bodde også vi, og i vårt påsyn kledde de seg nakne når de skulle gå til sengs.» - sitat fra Querinis beretning.

foto Regine Berglund


Prosjektleder for «Via Querinissima» Bodø2024 - på Røst

Pietro Querini var en adelsmann og handelsmann fra Venezia. Querini skrev en egen beretning om et fullastet skip med et mannskap på 68 mann som seilte fra Kreta i april 1431, og målet deres var Flandern i Belgia. En kraftig storm drev skipet ut av kurs, og en del av mannskapet havnet på Røst i Lofoten i januar 1432.

Fiskere på Røst fant de overlevende, og 11 av mannskapet kunne etter tre-fire måneder med god pleie fra lokalbefolkningen på Røst, reise sørover som gjester på en båt i jektefart lastet med tørrfisk, med stopp i Trondheim, Vadstena i Sverige og London.

Querinis skildring fra reisen og oppholdet på Røst har gitt verdifull kulturhistorisk kunnskap om et nordnorsk fisker- og bondesamfunn i middelalderen. Røstsamfunnet inkludert profesjonelle aktører har skapt og produsert Querinioperaen ut fra Querinis beretning, og Querinioperaen er fremført med full opera- og symfonibesetning på Røst i 2012, 2014 og 2018.

foto Regine Berglund

Bodø2024 som Europeisk kulturhovedstad, har gjort det mulig å satse i 4 år på gjennomføring av «Via Querinissima» som er en reise i Querinis fotspor tilbake til Venezia nesten 600 år etter at han selv dro. På reisen gjennom Europa i 2023 skal Nordland presenteres gjennom formidling av kystkultur og rene produkter som tørrfisk.

Scene fra Querinioperaen i 2012. Foto Annar Bjørgli

Scene fra Querinioperaen i 2012. Foto: Annar Bjørgli

I 2024 er planen at kystkulturen og kystnæringa skal presenteres i Bodø med tørrfiskloft og full opera- og symfonibesetning i Stormen konserthus. Operaen skal selvfølgelig også fremføres på sitt opphavssted Røst.

Det skal opprettes støttegrupper med engasjerte mennesker som representerer viktige kompetanseområder i prosjektet.

Sentrale arbeidsoppgaver er å administrere og gjennomføre prosjektet som skal legge til rette for:

 • å styrke markedsposisjonen og næringslivsrelasjoner mellom Nordland og Europa gjennom profilering av tørrfisk og annen foredlet sjømat

 • Querinioperaen som døråpner og arena for relasjonsbygging

 • å styrke Nordland som et attraktivt bo og arbeidsregion

 • videreutvikling av den europeiske kulturarvruten «Via Querinissima» i samarbeid med Nordland fylkeskommune

Stillingen vil kreve en del reisevirksomhet.

 

foto Regine Berglund

Kvalifikasjoner:

 • Relevant høyere utdanning

 • Erfaring med prosjektarbeid

 • Nettverk innen kultur og næring

 • God muntlig og skriftlig kommunikasjonsevne

Gode engelskkunnskaper og kjennskap til italiensk kultur og språk vil være en fordel.

 

«I løpet av året fisker de endeløse mengder fisk, og bare av to slag. Den ene, som det er mest av, ja umåtelige mengder, kalles Stocfisi, den andre er flyndre, men av vidunderlig størrelse, hver fisk skulle jeg tro veide to hundre libre. Stokkfisken tørker de for sol og vind uten salt, og fordi det er fisk med lite fet væske, blir den hard som ved. Når de vil spise den, banker de den med baksiden av en øks, som gjør den trådaktig lik sener, deretter tilføres smør og krydder for å gi den smak. Det er en handelsvare av uvurderlig betydning på Tysklands hav.» -sitat fra Querinis beretning.

Personlige egenskaper:

 • Du har godt humør og ser løsninger før problemer

 • Du er god til å samarbeide og utvikler gode relasjoner med andre

 • Du er nysgjerrig og opptatt av samfunnsverdier

 • Du er selvstendig og har høy grad av gjennomføringsevne

Det vil bli lagt betydelig vekt på personlig egnethet.

Vi tilbyr

en spennende jobb hvor du vil være sentral i utviklingen og gjennomføringen av prosjektet. Samarbeidspartnere og prosjektmedarbeidere på Røst, i Bodø2024 og i Nordland fylkeskommune vil bidra med stort engasjement. Vi har stor takhøyde for sterke meninger, vi har alltid et glimt i øyet, og hverdagen byr stadig på spenstige overraskelser. Lønn etter avtale.

Søknadsfrist: 25. juli 2021.

Tiltredelse: Så snart som mulig.

Kontaktpersoner er kommunedirektør Vigdis Bolås, tlf. 907 44 719, kulturansvarlig Kristian Stråmyr, tlf. 959 26 454 og næringssjef Regine Berglund, tlf. 994 94 585.

 • Skriftlig søknad kan sendes direkte til kommunen via eDialog - sikker innlevering av post til Røst kommune. Søknaden må inneholde komplett CV med oversikt over utdanning og praksis. Skriv også gjerne noe om din motivasjon for å søke stillingen. Attester, vitnemål og referanser vil bli etterspurt ved behov. 

 • Dersom du ønsker å reservere deg fra oppføring på offentlig søkerliste, må dette opplyses om og begrunnes i søknaden. Opplysninger kan bli offentliggjort selv om du har bedt om ikke å bli oppført på søkerlisten. Du varsles dersom ønsket om reservasjon ikke tas til følge.

 

Røst kommune ønsker ikke tilbud fra rekrutteringsfirma eller annonsører.

Utdrag fra hovedsøknaden til Bodø 2024.

Utdrag hovedsøknaden til Bodø 2024.